Rodiskom šumivého vína je francúzsky región Champagne, ktorý pozostáva z piatich vinohradníckych oblastí. Ako šampanské preto môže byť označený len produkt vyrobený tam, a to z troch odrôd – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach alebo tankoch. Na trhu dnes môžeme nájsť veľké množstvo vín a sektov, ktoré sa líšia chuťou aj vôňou. Najčastejšie sa stretávame s delením na suché, polosuché, polosladké a sladké šumivé vína.
Brunoro Prosecco Rive di San Pietro di Barbozza Valdobbiadene DOCG Extra Dry má svetlo slamovo žltou farbou, jemné a trvalé bublinky s hustou a krémovou penou. Vôňa je jemná a trvalá s kvetinovými tónmi, ako je vistária a fialka, tóny čerstvého zeleného jablka (Granny Smith) a zelenej hrušky (Kaiser). ...