Rodiskom šumivého vína je francúzsky región Champagne, ktorý pozostáva z piatich vinohradníckych oblastí. Ako šampanské preto môže byť označený len produkt vyrobený tam, a to z troch odrôd – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach alebo tankoch. Na trhu dnes môžeme nájsť veľké množstvo vín a sektov, ktoré sa líšia chuťou aj vôňou. Najčastejšie sa stretávame s delením na suché, polosuché, polosladké a sladké šumivé vína.
60% Pinot Noir, 40% Chardonnay. Víno žlto-zlatej farby s veľmi jemným a intenzívnym perlením. Jemná, elegantná vôňa, klasická pre Champagne zrejúci klasickou metódou s dotykom vanilky, masla a jabĺk. Decentné, suché a svieže víno s tónmi citrusov, vanilky a sušeného ovocia. Tóny opečeného toastu a masla ...