Rodiskom šumivého vína je francúzsky región Champagne, ktorý pozostáva z piatich vinohradníckych oblastí. Ako šampanské preto môže byť označený len produkt vyrobený tam, a to z troch odrôd – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach alebo tankoch. Na trhu dnes môžeme nájsť veľké množstvo vín a sektov, ktoré sa líšia chuťou aj vôňou. Najčastejšie sa stretávame s delením na suché, polosuché, polosladké a sladké šumivé vína.
Šumivé víno s prídavkom kyseliny uhličitej 750 ml alkohol: 11,5 % kyslosť: 7,3 g/l cukor: 25 g/l základné víno obsah histamínu = 0,2 mg/l Bledožltá so zelenkavými odleskami. Vo vôni typické muškátové a bazové arómy. Oživujúca vôňa, ktorá vás už núti chcieť viac. Chuť je veľmi hroznová, ako čerstvé muškátové ...