Rodiskom šumivého vína je francúzsky región Champagne, ktorý pozostáva z piatich vinohradníckych oblastí. Ako šampanské preto môže byť označený len produkt vyrobený tam, a to z troch odrôd – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach alebo tankoch. Na trhu dnes môžeme nájsť veľké množstvo vín a sektov, ktoré sa líšia chuťou aj vôňou. Najčastejšie sa stretávame s delením na suché, polosuché, polosladké a sladké šumivé vína.
Svetložltá farba s dlhotrvajúcim perlením. Bohatá hroznovo ovocná vôňa. Vyvážená chuť s ležiackym aspektom a bohatým obsahom extraktívnych látok.
Intenzívna vôňa s tónmi citrosov a záhradného ovocia. Bohatá chuť s harmonickými ovocnými tónmi a perzistenciou.
Zelenožltá farba. Intenzívna vôňa s náznakom tropického ovocia a medu. Sladšia chuť s ovocným prejavom a harmonickým perlením.
Lososovo ružová farba. Svieža, atraktívna ovocná vôňa. Nasládla chuť s ovocným prejavom.