Rodiskom šumivého vína je francúzsky región Champagne, ktorý pozostáva z piatich vinohradníckych oblastí. Ako šampanské preto môže byť označený len produkt vyrobený tam, a to z troch odrôd – Pinot Meunier, Pinot Noir a Chardonnay. Šumivé vína sa vyrábajú kvasením vína vo fľašiach alebo tankoch. Na trhu dnes môžeme nájsť veľké množstvo vín a sektov, ktoré sa líšia chuťou aj vôňou. Najčastejšie sa stretávame s delením na suché, polosuché, polosladké a sladké šumivé vína.
Svetlo žltá farba. Jemná a svieža vôňa. Osviežujúca, harmonická chuť s príjemne pôsobiacimi kyselinkami a jemným perlením.
Vôňa spája tóny limetiek, jadrovín a kvetín. Chuť je bohatá, šťavnatá s ovocným charakterom.
Svetložltá farba s dlhotrvajúcim perlením. Bohatá hroznovo ovocná vôňa. Vyvážená chuť s ležiackym aspektom a bohatým obsahom extraktívnych látok.
Intenzívna vôňa s tónmi citrosov a záhradného ovocia. Bohatá chuť s harmonickými ovocnými tónmi a perzistenciou.
Zelenožltá farba. Intenzívna vôňa s náznakom tropického ovocia a medu. Sladšia chuť s ovocným prejavom a harmonickým perlením.
Zelenkavý vzhľad s intenzívnym perlením. Atraktívna vôňa s tónmi citrusových plodov. Bohatá chuť s harmonickými tónmi zrelého ovocia a doznievajúcim perlením.
Príjemná svieža farba s jemným perlením. Svieža, stredne intenzívna kvetinová vôňa. Chuť je harmonická, polosuchá.