Nie všetky typy hrozna sú určené na výrobu všetkých druhov vín. Kým biele víno môžeme pripraviť z bielych ako aj červených odrôd, červené a ružové víno vyrábame výlučne z červených odrôd. Rozlišujeme dva typy ružových vín, rosé a klaret. Ružové víno by sa malo piť mladé, neplatí, že čím starší ročník, tým je lepšie. Malo by byť osviežujúce, príjemne ovocné a alkohol by nemal prerážať celkovú chuť. Ak ste aj vy milovníkmi ružového vína, vsaďte na kvalitu a objednajte si len to najlepšie.
Aperitív s hladkou a plno-ovocnou chuťou s viac trieslovou chuťou. Lillet je klasifikovaný ako aromatizované víno, je francúzsky vínny aperitív z Podensacu. Lillet je spravidla zmes 85% regionálnych vín Bordeaux (Semillon pre Blanc a Rosé, Merlot pre Rouge) a 15% macerovaných, väčšinou citrusových, likérov ...