Kým biele víno sa dá pripraviť aj z červených odrôd hrozna, opačne to možné nie je. Na výrobu červeného vína sa používajú výlučne červené odrody, no zaujímavosťou je, že farba ich šťavy je väčšinou biela. Červenú farbu a typickú chuť získava víno až pri ďalšom spracovaní. Ak si bez pohárika vínka neviete predstaviť večer vo dvojici alebo rodinnú oslavu, urobte si zásoby prostredníctvom elektronických obchodov. Nájdete tu červené vína rôznych značiek, mimoriadne obľúbená je napríklad Frankovka modrá.
Za pravdepodobnú krajinu pôvodu sa považuje Dolné Rakúsko. Najviac podobá odrodám Tramín a Červenošičiak.
Odroda Tramín červený - Tramín, Gewürztraminer.
Odroda Rulandské biele (Pinot gris) je pupeňová mutácia Rulandské modré (Tokayer).
Nová odroda vyšľachtená v Nemecku s cieľom získavať hrozno vysokej cukornatosti. Vína z nej vyrábané sú väčšinou vo vyšších prívlastkoch.
Odroda Rizling vlašský pochádza z nemeckého Weschriesling.
Je to relatívne mladá rakúska odroda, ktorá vznikla krížením odrôd Svätovavrineckého a Frankovky modrej. Vína Zweigeltrebe sú veľmi dobré, harmonické, buketom podobné Svätovavrineckému, avšak s nižším obsahom kyselín a trieslovín. V porovnaní s Frankovkou sú v chuti jemnejšie a hladšie, pôsobia mäkším ...
Merlot je stará francúzska odroda, ktorá je vhodná aj na víno rosé.