Whisky vs. whiskey
Ak premýšľate, ktorá možnosť je správna, odpoveďou sú obe. Označenie whisky sa používa, keď sa hovorí o whisky zo Škótska a Kanady. Slovo whiskey zas využijete, keď budete spomínať nápoj z Írska a Ameriky.
Typy whisky
Na trhu sa nachádza veľké množstvo whisky. Odlišujú sa od seba krajinou pôvodu, spôsobom spracovania či značkou, ktorá ich vyrába. Základné delenie je však na:
- Single malt – čistá whisky vyrobená z jedného druhu sladu. Označuje sa aj ako jednodruhová.
- Blended whisky – vyrába sa zmiešaním rôznych whisky. Vďaka tomu získava veľmi zaujímavú chuť.
Ďalej sa stretnete ešte so:
- single grain – vyrába sa z nesladového obilia a kukurice,
- blended grain – vzniká zmiešaním single grain whisky,
- blended scotch – vzniká zmiešaním single malt a single grain,
- single pot still – je známa tým, že sa do nej pri destilácii dáva surový jačmeň,
- single barrel – stáča sa z jedného suda,
- small batch – takto sa zvyčajne označujú špeciálne edície vyrobené v malom množstve.
Zaujímavosť
Whisky sa delia aj podľa územia, kde boli vyrobené. Okrem írskej a škótskej whisky je obľúbená aj whisky z Japonska.
V čom servírovať whisky?
Na whisky existuje jeden špeciálny pohár – whiskovka. Je známy tým, že je tenkostenný, pričom má hrubé dno. Z takéhoto typu pohára si nápoj vychutnáte najlepšie. Môžete tiež vyskúšať tenkostenný pohár určený na iný typ alkoholu. Vyhýbajte sa ale hrubostenným modelom.