Charakteristika ovocných destilátov
Ovocné destiláty sú alkoholické nápoje, ktoré sa vyrábajú z ovocného kvasu. Od použitého ovocia závisí chuť, aróma a vzhľad destilátu. Platí, že čím viac ovocia sa použije, tým lepší výsledok sa dosiahne.
Obsah alkoholu v ovocných destilátoch je rôzny. Niektoré sú silnejšie, iné slabšie. Zvyčajne sa pohybujú v hodnotách od 30 do 55 %.
Typy ovocných destilátov
Ovocných destilátov je na trhu niekoľko. K obľúbeným patria:
- slivovica – vyrába sa zo sliviek alebo ringlôt,
- jablkovica – vyrába sa z jabĺk,
- višňovica – vyrába sa z višní,
- čerešňovica – vyrába sa z čerešní,
- hruškovica – vyrába sa z hrušiek,
- marhuľovica – vyrába sa z marhúľ,
- vínovica – vyrába sa z hrozna alebo z vína.
Vedeli ste, že …
… do kategórie ovocných likérov patrí aj rakija? Jej zloženie obsahuje zvyčajne víno a figy alebo iné, ďalšie ovocie.
Ako podávať ovocné destiláty?
Ovocné destiláty môžete podávať v niekoľkých pohároch. Na rozdiel od brandy, whiskey alebo koňaku nie je zaužívaný jeden či dva typy. Všetko závisí na vás a vašich preferenciách.