Typy cognac
Koňak nie je len jeden. Na trhu sa stretnete s viacerými typmi. Zvyčajne sa od seba odlišujú v závislosti od zrenia. Francúzske koňaky sa delia na:
- VS koňak (Very Special) – zreje minimálne 2 roky,
- VSOP koňak (Very Superior Old Pale) – zreje minimálne 4 roky,
- XO koňak (Extra Old) – zreje minimálne 10 rokov.
Arménsky koňak je charakteristický označením:
- Three Star – zreje minimálne 1 rok,
- VO, VSOP, Reserve – zrejú minimálne 4 roky,
- Extra, Napoleon, XO, Vielle Reserve – zrejú minimálne 5 rokov.
Vedeli ste, že …
… na to, aby mohol získať alkohol názov cognac, musí pochádzať z francúzskej oblasti s rovnomenným názvom? Okrem toho musí zrieť ešte minimálne 2 roky v dubových sudoch a musí byť vyrobený len z bielych odrôd Ugni Blanc, Colombard alebo Folle Blanche.
Obsah alkoholu
Každý koňak môže mať iný obsah alkoholu. Všetko sa odvíja od samotného zrenia. Za jeden rok sa môžu odpariť až 3 % alkoholu. Zvyčajne ale platí, že pravý cognac má do 70 % alkoholu, arménsky do 63 %.
Vysoké percento alkoholu sa získava vďaka dvom destiláciám. Po prvej má koňak približne 30 %. Svoju silu získava až po druhej destilácii.
Kvalitný koňak nezabudnite správne servírovať
Na to, aby vám koňak chutil, musíte ho servírovať v správnych pohároch. Najlepšie sú tenkostenné typy na nízkej nožičke určené aj na brandy. Cognac nemusí byť vychladený. Jednotlivé zložky je najlepšie cítiť pri teplote 19 °C.