Typy rumu podľa oblasti
Rum sa zvyčajne delí na dva základné typy podľa oblasti:
- Karibský rum – destiluje sa dvakrát a vyrába sa starým spôsobom, čiže kotlíkovou destiláciou. Rum má nižší podiel etanolu, vďaka čomu má silnejšiu chuť a arómu.
- Kubánsky rum – vyrába sa modernejším spôsobom, čiže multikolónovou destiláciou. Chuť získava až dozrievaním v sude.
Okrem toho sa môžete stretnúť ešte s dvoma označeniami:
- Ochutený rum – má nižší obsah alkoholu. Je sladký a svetlý.
- Spiced rum – tmavý rum, ktorý má príchuť nejakého korenia, napríklad škorice, vanilky alebo muškátového orecha.
Vedeli ste, že …
… špeciálny pohár na rum neexistuje? Najčastejšie sa preto podáva v tzv. whiskovke alebo v iných pohároch na alkohol so stopkou.
Farba rumu
Na trhu sa stretnete s viacerými farbami rumu. Zvyčajne ide o:
- Biely rum – ľahký a bez výraznej chuti. Je suchý a zreje v sudoch.
- Slamový rum – má jemnú, karamelovú farbu a zreje minimálne 18 mesiacov.
- Zlatý rum – charakteristický mierne sladkou chuťou. Svoju farbu získava dofarbovaním.
- Jantárový rum – má výraznú chuť. Je známy tým, že je dobre vyzretý.
- Tmavý rum – vyrába sa z karamelizovanej melasy. Zreje dlhé mesiace vo vypálených sudoch.
Čierny rum – okrem pitia sa využíva aj na varenie. Je známy svojou výraznou aromatickou chuťou.