Brandy vs. cognac
Pri nakupovaní brandy sa môžete stretnúť s označením cognac. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o jeden a ten istý produkt. Je tu však jeden rozdiel, ktorý platí aj pri šampanskom či proseccu.
Cognac je registrované a patentované označenie. Používať ho môžu len výrobcovia z francúzskeho mestečka s rovnomenným názvom. Títo výrobcovia musia takisto spĺňať veľmi prísne normy a striktné pravidlá.
Tip
Ak vám niekto ponúkne cognac z inej krajiny alebo mestečka, vedzte, že nie je pravý.
Typy brandy
Brandy sa delí na tri základné typy, a to:
- vínne – vyrobené z hrozna alebo vínneho muštu,
- z hroznových výliskov – vyrobené zo všetkého, čo zostane po vylisovaní vína,
- ovocné – vyrába sa z iných druhov ovocia.
Delenie podľa veku
Cognac sa podľa veku delí do troch kategórií:
- Very Special (VS) – minimálne 2 roky,
- Very Superior Old Pale (VSOP/VO) – minimálne 4 roky,
- Extra Old (XO) – minimálne 10 rokov.
Najznámejšie druhy
Okrem francúzskeho cognacu patria k známym a obľúbeným aj brandy zo Španielska, Talianska a Grécka. Tieto produkty majú jeden spoločný znak, a to, že sa nechávajú dozrieť v sudoch po sherry. Majú preto veľmi zaujímavú chuť.
Široké použitie
Brandy má široké využitie. Drahšie typy sa zvyčajne vychutnávajú z tenkostenných pohárov na stopke. Pre umocnenie celého zážitku k nim odporúčame podávať čokoládu alebo sušené ovocie.
Lacnejšie brandy sa využívajú aj na varenie. Svojou menej tradičnou chuťou dokážu ozvláštniť nejeden pokrm. Zvyčajne ide o dezerty alebo sladké hlavné chody.