Nu3tion Palatinóza 1000g

Ostatní zákazníci nakúpili v:
Cena: Ihneď Do obchodu

Odporúčame: Top 20 produktov z kategórie Sacharidy a gainery

Palatinóza (Palatinosa) je obchodný názov pre izomaltulózu, sacharid prirodzene sa vyskytujúci v mede a melase. Je to zdraviu prospešný disacharid, ktorý sa rovnako ako sacharóza skladá z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy.Pokiaľ sledujete inzulínovú rezistenciu a dbáte na príjem jedla ...viac

Najprezeranejšie produkty v kategórií Sacharidy a gainery

Popis

Palatinóza (Palatinosa) je obchodný názov pre izomaltulózu, sacharid prirodzene sa vyskytujúci v mede a melase. Je to zdraviu prospešný disacharid, ktorý sa rovnako ako sacharóza skladá z jednej molekuly glukózy a jednej molekuly fruktózy.Pokiaľ sledujete inzulínovú rezistenciu a dbáte na príjem jedla s nízkym glykemickým indexom (GI) a zároveň potrebujete prijať energiu a zregenerovať, tak je pre vás Palatinóza to pravé. Má glykemický index (GI) len 32, čo je na stupnici GI  veľmi malá hodnota. Až v tráviacom ústrojenstve čreva sa Palatinóza plne využíva ako Glukóza a Fruktóza.Kto by sa mal o Palatinózu zaujímať?Palatinóza je vhodná pre všetkých, ktorí si chcú udržiavať a optimalizovať fyzickú a psychickú výkonnosť a tiež pre osoby, ktoré dbajú na vyváženú stravu a zdravý životný štýl.Atléti a športovci, ktorí užívajú sacharidy vo vytrvalostnom tréningu.Osoby pri zvýšenej fyzickej alebo psychickej záťaži.Diabetici (vhodná aj na prevenciu cukrovky).Deti  - ponúka lepší zdroj kalórií a nepodporuje kazovosť zubov.Redukčná výživa –zabraňuje výkyvom glykémie a tým vzniku pocitu hladu, umožňuje spaľovanie tukov na vyššej úrovni.sladivosť Palatinózy je približne na úrovni hroznového cukru, teda polovičná ako Sacharóza (kryštálový cukor).kalorická hodnota Izomaltulózy (Palatinózy) je 1700kJ.Izomaltulóza – Palatinóza nezvyšuje inzulínovú rezistenciu (dôležité pre vytrvalcov, ktorí sl sledujú vysoký metabolizmus tukov).na zníženie inzulínovej rezistencie (tzn. zvýšenie citlivosti na Inzulín) pomáha pôst od jednoduchých sacharidov s vysokým GI.Palatinóza s GI 32 postupne uvoľňuje energiu a predchádza návalom hladu.4 až 5x predĺžené vstrebávanie Palatinózy vďaka silnejšej väzbe Glukózy a Fruktózy oproti bežnému cukru (Sacharóze).Palatinóza sa nerozkladá už v ústach.nespôsobuje vznik zubného kazu.Izomaltulóza – Palatinóza je jediný vhodný sacharid na použitie s L-Glutamínom.Vlastnosti Palatinózy:.biela kryštalická látka.chuť Palatinózy vnímame ako jemnú prirodzene sladkú bez pachuti so sladivosťou 50% oproti sacharóze.Palatinóza nespôsobuje vznik zubného kazu.má dobrú tepelnú stabilitu.Palatinóza má vysokú stabilitu v kyslom prostredí (nápoje).je plne stráviteľná ale 4-5x pomalšie ako sacharóza.rovnako ako sacharóza poskytuje Palatinóza rovnakú kalorickú hodnotu (4 kcal/kg).Palatinóza nie je hygroskopická  (netvorí hrudky).má vynikajúcu rozpustnosť a stálosť v roztoku (instantné nápoje).stimuluje rast bifidogénnej mikroflóry (využitie v mliekárenskom priemysle).gastrointestinálna tolerancia je rovnaká ako pri sacharóze (aj pri vysokých dávkach), takže nie je vhodná pre osoby s už existujúcou neznášanlivosťou fruktózy a pre osoby, ktoré nemôžu tráviť sacharózu.V čom je Palatinóza lepšia ako iné sacharidy?Palatinóza je jediný sacharid s nízkym glykemickým indexom (GI 32) s pozvoľnou dodávkou energie vo forme glukózy. Nízky GI umožňuje získavať vyšší podiel energie z tukov v porovnaní s bežnými sacharidmi.podporuje lepší oxidáciu tukov počas fyzickej aktivity (zvyšuje využitie tuku a mastných kyselín ako zdroja energie, čím zvyšuje výkonnosť a vytrvalosť).nespôsobuje náhly a rýchly vzostup hladiny glukózy v krvi a teda aj hladiny inzulínu (pretože sa glukóza dostáva do krvi pomaly, to znamená, že  dodáva energiu nepretržite vo forme glukózy po dlhšiu dobu, čo je prospešné pre svaly a mozog).nezvyšuje inzulínovú rezistenciu (orgány nie sú citlivé na inzulín).dodáva telu potrebnú energiu,  zatiaľ čo jej nízka glykemická odpoveď a s tým spojené zníženie uvoľňovania inzulínu má pozitívny vplyv na látkovú výmenu.v kombinácii s inými sacharidmi alebo náhradnými sladidlami môže spôsobiť zlepšenie sladkej chuti a textúry finálneho výrobku.v kombinácii s inými funkčnými zložkami, ako napríklad omega-3 mastné kyseliny, sója a ďalšie, pôsobí ako "mierny neutralizátor" ich chutí a pachov.Použitie Palatinózy:.Kombinácia nutričných, senzorických a technologických vlastností robia z Palatinózy jedinečný disacharid s veľkým potenciálom na využitie v rámci zdravej výživy a aktívneho životného štýlu. Je ideálnou alternatívou k sacharóze, glukóze, maltodextrínu a ďalším vysoko stráviteľným sacharidom. Spĺňa tiež vlastnosti, ktoré je možné využiť na výrobu potravín podporujúcich plnú duševnú a fyzickú výkonnosť.Použitie palatinózy v potravinárskom priemysle: športové a fitness nápoje, športová výživa, instantné nápoje, mliečne výrobky, cukrovinky, cereálne a energetické tyčinky, pekárenské výrobky, tekuté náhrady jedla, klinická výživa, doplnky stravy a nutraceutiká, stolné sladidlá, zmrzlina, pivo a pivné špeciály.Palatinóza a zubný kaz.Zubný kaz vzniká pôsobením baktérií, ktoré osídľujú dutinu ústnu a pokrývajú povrch zubnej skloviny. Rozkladajú sacharidy na organické kyseliny a tým znižujú pH ústach. Ak dôjde k zníženiu pH pod 5,7 nastane rozpúšťanie minerálov v zubnej sklovine (demineralizácia). V neutrálnom prostredí, keď hodnota stúpne nad 5,7 nastáva opačný pochod (remineralizácia) a minerálne látky zo slín sa vracajú späť do zubnej skloviny.Prečo je nízky glykemický index tak dôležitý?Pomalé vstrebávanie, postupný vzostup a pokles krvnej glukózy po požití potraviny s nízkym GI reguluje krvnú glukózu u diabetikov. U zdravých ľudí sa vylučuje menej inzulínu. Pomalšie trávenie odďaľuje hlad a podporuje redukciu hmotnosti u osôb trpiacich nadváhou.Nižšia hladina krvnej glukózy počas dňa chráni srdce a cievy znížením oxidatívneho stresu spojeného s glykemickým vrcholom. Stabilná hladina glukózy udržiava cievy pružné a znižuje tvorbu tukových plátov spôsobujúcich kornatenie tepien (aterosklerózu). Rovnovážna hladina krvnej glukózy bráni tvorbe krvných zrazenín, ktoré spôsobujú  srdcový infarkt.strava s nízkym GI zostáva dlhšie v tenkom čreve a stimuluje receptory, ktoré vysielajú signál do mozgu o prebiehajúcom trávení potravy.potraviny s vysokým GI spôsobujú náhly vzostup a pokles hladiny krvného cukru.pri vzostupe glukózy v krvi po jedle s vysokým GI sa vylučujú hormóny kortizol a adrenalín podporujúci chuť do jedla.potraviny s nízkym GI pre nízku energetickú hustotu viac zasýtia než strava s vysokým GI.potraviny s nízkym GI spôsobujú menšie vykučovanie inzulínu, hormónu, ktorý nielen reguluje hladinu krvnej glukózy, ale aj ovplyvňuje spôsob, akým sa kalórie spaľujú. Pri vysokej hladine inzulínu spaľuje organizmus viac sacharidy ako tuky.Prečo podporuje GI športový výkon.Vzostup krvnej glukózy stimuluje a umožňuje využitie zásob sacharidov v namáhaných svaloch. Potraviny s nízkym GI sú vhodné predovšetkým pred výkonom. Naopak potraviny s vysokým GI sú vhodné najmä po výkone alebo počas výkonu.Vysokosacharidová strava je nevyhnutná pre optimálny športový výkon, lebo poskytuje najväčšie zásoby svalového glykogénu. Konzumované sacharidy sa ukladajú v podobe glykogénu v svaloch a pečeni. Malé množstvo sacharidv sa nachádza v krvi. Pri intenzívnej športovej záťaži môže telo spaľovať tuk, ale pri namáhavejšej činnosti je tento zdroj energie príliš pomalý. Preto je vhodná konzumácia potravín s nízkym GI jednu až dve hodiny pred výkonom, aby nám zaistili dostatočný a pravidelný prísun glukózy počas tréningu.Výroba Palatinózy:.Palatinóza sa vyrába enzymaticky zo sacharózy cez bakteriálnu fermentáciu. Mikroorganizmy, ktoré produkujú tento enzým sú Protaminobacter rubrum, Leuconostoc mesenteroides a iné. K priemyselnej výrobe Palatinózy sa používa najmä Protaminobacter rubrum. Enzýmy spôsobia zmenu glykosidickej väzby medzi glukózou a fruktózou z α- 1, 2  na α- 1, 6. Táto nová väzba je omnoho stabilnejšia a tým spôsobuje pomalšie trávenie a vstrebávanie Palatinózy v ľudskom tele. Ovplyvňuje tiež nutričné a technologické vlastnosti.Následne prebiehajú čistiace procesy vrátane filtrácie, kryštalizácie a prania a potom sušenia a chladenia. Výsledkom je biely kryštalický prášok – Palatinóza.Palatinóza sa radí do potravím s veľmi nízkym glykemickým indexom, jej GI je 32. Vďaka zmenenej väzbe dochádza k pomalšej ale kompletnej hydrolýze a vstrebávaniu. Poskytuje pozvolné ale trvalé uvoľňovanie energie. Palatinóza sa vstrebáva až 4-5x pomalšie ako Sacharóza. Týmto spôsobom zaisťuje záoby glukózy ako paliva pre telo a mozok v dobe, kedy už ako tento zdroj nepôsobí z potravy prijatá glukóza ani sacharóza.

Reklama

Reklama