Odporúčame: Top 20 produktov z kategórie Eseje, štúdie, kritika, teória
Antropológ a kulturológ Ivan Dubnička sa monografii zaoberá konzumáciou mäsa ako jedným z determinantov evolučného vývoja Homo sapiens a zároveň ako kultúrnym fenoménom. V prvom časti monitoruje fyzickú evolúciu človeka a predstavuje teórie, ktoré tvrdia, že lov a konzumácia mäsa zásadným spôsobom ovplyvnili ...viac
Antropológ a kulturológ Ivan Dubnička sa monografii zaoberá konzumáciou mäsa ako jedným z determinantov evolučného vývoja Homo sapiens a zároveň ako kultúrnym fenoménom. V prvom časti monitoruje fyzickú evolúciu človeka a predstavuje teórie, ktoré tvrdia, že lov a konzumácia mäsa zásadným spôsobom ovplyvnili fylogenézu človeka. Dokazuje, že človek nikdy nebol vegetariánom, ale preferoval mäso pred rastlinnou potravou. Tento fakt do veľkej miery determinoval našu evolučnú psychiku, monogamné tendencie, agresivitu, reč a vedomie, sociálne správanie, teritoriálne správanie, no tiež našu sexualitu reprodukciu. V druhej, rozsiahlejšej časti autor mapuje rôzne spoločnosti v priestore a čase a skúma ich vzťah ku konzumácii mäsa, k jeho tabuizovaniu i k zabíjaniu zvierat. Od kmeňových spoločností sa tak dostal až k modernej spoločnosti a k módnemu vegetariánstvu. Nemalý priestor venuje aj kanibalizmu, najmä jeho symbolickej forme, ktorá pretrváva tak v náboženstvách ako aj v rozprávkach a folklóre. Slovenský text.
Prezrite si ďalšie Eseje, štúdie, kritika, teória, najprezeranejšie produkty N/A alebo najlacnejšie Eseje, štúdie, kritika, teória.