Huby

Odporúčame: Top 20 produktov z kategórie Biológia

Príručka pre milovníkov húb predstavuje vyše 100 druhov najznámejších húb, pričom prináša všetky dôležité informácie ako hlavné znaky, miesta výskytu, spôsob využitia, ale aj možnosti zámeny s inými hubami. Jednotlivé druhy húb dopĺňajú názorné fotografie, vďaka čomu kniha poslúži ako perfektný poradca ...viac

Je nám ľúto. Tento produkt nieje aktuálne v ponuke žiadneho e-shopu na Pricemánii.

Najprezeranejšie produkty v kategórií Biológia

Popis

Príručka pre milovníkov húb predstavuje vyše 100 druhov najznámejších húb, pričom prináša všetky dôležité informácie ako hlavné znaky, miesta výskytu, spôsob využitia, ale aj možnosti zámeny s inými hubami. Jednotlivé druhy húb dopĺňajú názorné fotografie, vďaka čomu kniha poslúži ako perfektný poradca každému hubárovi.Z nemeckého originálu Lexikon der Pilze (Komet Verlag) preložila doc. RNDr. Erika Záhorovská, CSc.Ukážka z textu.Hríb zrnitohlúbikový.Synonymum Boletus erythropus, Boletus miniatoporus.Znaky Tmavohnedý klobúk s rozmermi 5 – 20 cm je zamladi polguľovitý, neskôr klenutý so suchou plstnatou až zamatovou pokožkou. Rúrky sú spočiatku žlté, ale po čase sa často sfarbujú do zelena. Malé guľaté póry sú tmavočervené a na otlačených miestach sú hneď modrozelené až modročierne. Elipsoidné až vretenovité spóry sú veľké 11 – 18 × 5 – 6 µm, výtrusný prach je olivovohnedý. Dužina má na reze najskôr citrónovožltú farbu, ale veľmi rýchlo modrie a nakoniec zosivie. Žltý hlúbik vysoký 5 až 15 cm a hrubý 3 – 5 cm husto pokrývajú červené šupinky. Má kyjačikovitý až valcovitý tvar. Sieťka na hlúbiku chýba.Výskyt Hríb zrnitohlúbikový nie je zriedkavý, rastie v listnatých aj v ihličnatých lesoch, najmä pod dubmi, ale niekedy aj v blízkosti bukov a smrekov. Plodnice sa objavujú od mája do októbra.Využitie Surový je jedovatý.Možnosť zámeny Podobne vyzerajúci hríb siný (Boletus luridus, s. 28) má na hlúbiku zreteľnú sieťku. Jedovatý hríb satanský (Boletus satanas, s. 32) má svetlý klobúk a okrem toho dužina sa na reze nesfarbuje tak intenzívne a rýchlo na modro.Info Hríb zrnitohlúbikový sa považuje po dokonalej tepelnej úprave za chutný jedlý druh, len často rýchlo sčervavie. Surové plodnice môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

Reklama

brand name

Prezrite si ďalšie Biológia, najprezeranejšie produkty N/A alebo najlacnejšie Biológia.

Reklama